T1 - igår och idag

År 1911 etablerades "trängen" i Linköping. Regementet lades ner i mitten av åttiotalet. Istället växte här upp ett modernt bostadsområde, T1.
Det är här du hittar vår förening, Linköpingshus nr 34.

År 1911 etablerades Östgöta Trängkår, T6, i Linköping. År 1927 samordnades verksamheten med Svea Trängkår, T1, som flyttade från Marieberg till Linköping och övertog kasernerna. Namnet ändrades till Svea Trängregemente, T1, och chef för "trängen" var översten Gustaf Smith. Trängkårens uppgift var att förse stridande förband med ammunition, sjukvård, drivmedel, bränsle och reparationsarbeten.

Regementet lades ner i mitten av åttiotalet och istället växte här upp ett modernt bostadsområde, T1. Mycket av den ursprungliga bebyggelsen har bevarats. Inom föreningen finns trängens panncentral och den gamla "sjukan". Utanför föreningen ligger trängens kansli (på bild ovan) och kaserner som idag givit plats åt nya hyresgäster och i det gamla idrottshuset på Överstegatan finns Nike-gymnasterna.

På T1 finns idag en väl utbyggd infrastruktur med låg- och mellanstadieskolor, förskola, vårdcentral med apotek, djurklinik, livsmedelsbutik (inrymd i ett av trängens logement), frisör, pizzeria och Postens serviceställe. Motionsspår och gångstråk finns i Vallaskogen ett stenkast härifrån. Det finns bagerier, kondis och blomsteraffär i närheten. På T1 finns utöver Riksbyggen även Stångåstaden (hyresrätter och studentbostäder), HSB och Brf Drabanten.

Som granne till vår förening växer nu den nya stadsdelen Ebbepark fram.

Vill du läsa mer om "trängen" och Linköping, gå förslagsvis in på Trängregementets Kamratförening eller Wikipedia.